Joost Verlaan

joost

Hoe zit het met het pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst na 1 juli 2015?

18-06-2015

Werkgevers zijn de afgelopen jaren geadviseerd om toch vooral een pensioenontslagbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomsten. Vanaf 1 juli 2015 is het echter juist af te raden dit beding overeen te komen met werknemers dan wel te verwijderen uit de lopende arbeidsovereenkomsten.

VOOR 1 JULI 2015
Inmiddels bevattende meeste arbeidsovereenkomsten een clausule waarin de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt op het moment dat de desbetreffende werknemer de voor hem/haar geldende AOW-gerechtigde leeftijd bereikt: het zgn. “pensioenontslagbeding”. Zonder zo’n beding in de arbeidsovereenkomst (of cao) is op dit moment voor opzegging van een arbeidsovereenkomst wegens het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, nog toestemming van het UWV vereist. Toestemming wordt in beginsel steeds verleend omdat het UWV het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd als een “algemene rechtvaardigingsgrond” ziet. Wanneer een verzoek om toestemming echter pas wordt ingediend nadat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt dan heeft de werkgever haar recht op deze rechtvaardigingsgrond verwerkt en wordt op deze grond geen toestemming verleend.

NA 1 JULI 2015
Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen (individueel of collectief), zullen werkgevers vanaf 1 juli a.s. de arbeidsovereenkomst van een werknemer op kunnen zeggen tegen of na de dag waarop de werknemer recht krijgt op een AOW-uitkering. Een procedure bij het UWV of de kantonrechter is niet nodig en een transitievergoeding is niet verschuldigd. Wel is van belang dat de arbeidsovereenkomst is aangegaan vóór het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Is de werknemer pas na het bereiken van die leeftijd in dienst gekomen, dan zal de werkgever alsnog een “redelijke grond” voor opzegging van de arbeidsovereenkomst moeten hebben en zal er wél een transitievergoeding betaald moeten worden.

Een werkgever kan overigens maar één keer een beroep doen op het bereiken of bereikt hebben van de AOW-gerechtigde leeftijd als ontslaggrond, zonder dat het UWV om toestemming hoeft te worden gevraagd of ontbinding nodig is. Dit beroep is echter niet beperkt tot een bepaald moment. Werkt de werknemer na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd nog een tijd door, dan kan de werkgever op ieder moment opzeggen.

PENSIOENONTSLAGBEDING OPNEMEN IN DE ARBEIDSOVEREENKOMST OOK NA 1 JULI 2015?
Met invoering van de nieuwe wetgeving is het niet meer aan te raden een pensioenontslagbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst, personeelsgids of cao. Op basis van een dergelijk beding zal het dienstverband immers van rechtswege eindigen bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Indien vervolgens wordt doorgewerkt, ontstaat een nieuwe arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat de nieuwe arbeidsovereenkomst niet meer is aangegaan vóór het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. De werknemer geniet daardoor de ‘normale’ ontslagbescherming na de pensioendatum.