Thomas Geukes Foppen

thomas (2)

In de media: Third Party Ownership.

14-03-2016

In de Volkskrant van woensdag 9 maart 2016 verscheen een artikel over de constructie die spelersmakelaarsbureau Doyen Global hanteert waarmee zij als derde partij een financieel belang kan hebben in de verkoop van jeugdspelers. De Volkskrant heeft via Football Leaks kopieën van contracten weten te bemachtigen waarin de driehoeks-deal tussen Ajax, Doyen en bepaalde jeugdspelers is vastgelegd.

Thomas Geukes Foppen, sportrechtadvocaat bij Brantjes Advocaten, vraagt zich in de krant af of een dergelijke constructie niet in strijd is met de huidige regels van de FIFA. Sinds 1 mei 2015 mag een club of een speler geen overeenkomst sluiten met een derde partij, waardoor die partij een financieel belang verwerft in de transferrechten van een speler (Third Party Ownership). Dergelijke overeenkomsten uit de periode tussen 1 januari 2015 en 30 april 2015 mogen daarnaast niet langer duren dan een jaar. Bovendien vraagt Thomas Geukes Foppen zich af of deze overeenkomsten geregistreerd zijn. En wat de KNVB of de FIFA daar van vindt.

Ajax heeft inmiddels aangegeven dat de contracten naar aanleiding van de veranderde FIFA reglementen zijn aangepast. Het is echter te verwachten dat er in de voetbalwereld nog meer vergelijkbare TPO-contracten circuleren die nog niet zijn aangepast naar de nieuwe regels. Football Leaks heeft overigens al aangekondigd dat er binnenkort nog veel meer spraakmakende zaken aan het licht gebracht zullen worden.