ONZE BLOGS

Even geen coronacolumn, maar krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor werkgevers moeilijk talent te behouden en nieuw talent te vinden. De concurrentie is groot en werknemers hebben het veelal voor het uitkiezen. Hoe haal
Patricia Neijtzell de Wilde (1987) is per 1 september 2021 benoemd tot partner bij Brantjes Advocaten van de sectie arbeidsrecht. Patricia is advocaat sinds juni 2012 en in juni 2018 heeft zij de postacademische specialisatieopleiding
Vanwege de coronacrisis werken veel werknemers (gedeeltelijk) vanuit huis en bij sommige bedrijven zal thuiswerken ook straks vaste prik blijven. De noodzaak, belangen en risico's bij het thuiswerken en monitoren zullen per bedrijf verschillen.
Nu de eerste prikken met Covid-19 vaccinaties zijn gezet, worstelen sommige werkgevers met de vraag of zij hun werknemers mogen verplichten zich te laten vaccineren tegen Covid-19.
2020 was een veelbewogen jaar, ook in arbeidsrechtland. De Hoge Raad heeft niet stilgezeten en veel belangrijke arresten gewezen, sommige daarvan waren opmerkelijker dan andere.
NOW 3 – meer (reorganisatie)mogelijkheden, maar ook meer verplichtingen. Kiest u strategisch?
De Hoge Raad heeft, in het arrest van 6 november jl., bepaald dat de partijbedoeling geen rol meer speelt bij de vraag of sprake is van een arbeidsovereenkomst. Maar wat is dan wel nodig om
Werkgevers die vóór 1 april 2020 een (transitie)vergoeding hebben betaald na (gedeeltelijke) #beëindiging van een arbeidsovereenkomst wegens langdurige ziekte kunnen t/m vandaag (30 september) #compensatie bij UWV aanvragen.
De NOW 2.0 biedt voor veel ondernemingen een uitkomst. Er zitten wel haken en ogen aan de regeling. Specifieke aandacht is vereist bij bijvoorbeeld ontslagsituaties en lopende bonusregelingen, al dan niet in een gebroken boekjaar.
Bij collectief ontslag (20 of meer werknemers) kan onder de NOW 2.0 onder bepaalde omstandigheden toch een ontslagboete worden opgelegd. Dat is vandaag bekendgemaakt.
De NOW wordt verlengd vanaf 1 juni 2020 in aangepaste vorm. Bedrijfseconomisch ontslag mag zonder dat een boete wordt opgelegd. De correctie op de subsidie bij ontslag blijft bestaan (loon van het ontslagen personeel), maar
Werkgevers en werknemers vragen zich terecht af wat de coronacrisis betekent voor de vakantieperiode en het vakantiegeld.
Werkmaatschappijen die door de Coronacrisis meer dan 20% omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden.
Zorgaanbieders in sommige sectoren met zorgcontract kunnen nu vooruitbetaling vragen. Een van de voorwaarden van de continuïteitsbijdrage is dat geen aanspraak wordt gemaakt op NOW (compensatie loonkosten).
Goed nieuws voor zorgverleners (o.a. fysio's, tandartsen, ergotherapeuten) in deze Corona periode: zorgverzekeraars schieten hen te hulp met een compensatieregeling. Zorgverleners kunnen namelijk niet zomaar aanspraak maken op de NOW-regeling.