CORONA FILES

Vanwege de coronacrisis werken veel werknemers (gedeeltelijk) vanuit huis en bij sommige bedrijven zal thuiswerken ook straks vaste prik blijven. De noodzaak, belangen en risico's bij het thuiswerken en monitoren zullen per bedrijf verschillen.
Nu de eerste prikken met Covid-19 vaccinaties zijn gezet, worstelen sommige werkgevers met de vraag of zij hun werknemers mogen verplichten zich te laten vaccineren tegen Covid-19.
NOW 3 – meer (reorganisatie)mogelijkheden, maar ook meer verplichtingen. Kiest u strategisch?
Werkgevers die vóór 1 april 2020 een (transitie)vergoeding hebben betaald na (gedeeltelijke) #beëindiging van een arbeidsovereenkomst wegens langdurige ziekte kunnen t/m vandaag (30 september) #compensatie bij UWV aanvragen.
De NOW 2.0 biedt voor veel ondernemingen een uitkomst. Er zitten wel haken en ogen aan de regeling. Specifieke aandacht is vereist bij bijvoorbeeld ontslagsituaties en lopende bonusregelingen, al dan niet in een gebroken boekjaar.
Bij collectief ontslag (20 of meer werknemers) kan onder de NOW 2.0 onder bepaalde omstandigheden toch een ontslagboete worden opgelegd. Dat is vandaag bekendgemaakt.
De NOW wordt verlengd vanaf 1 juni 2020 in aangepaste vorm. Bedrijfseconomisch ontslag mag zonder dat een boete wordt opgelegd. De correctie op de subsidie bij ontslag blijft bestaan (loon van het ontslagen personeel), maar
Werkgevers en werknemers vragen zich terecht af wat de coronacrisis betekent voor de vakantieperiode en het vakantiegeld.
Werkmaatschappijen die door de Coronacrisis meer dan 20% omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. Hiervoor gelden wel extra voorwaarden.
Zorgaanbieders in sommige sectoren met zorgcontract kunnen nu vooruitbetaling vragen. Een van de voorwaarden van de continuïteitsbijdrage is dat geen aanspraak wordt gemaakt op NOW (compensatie loonkosten).
Goed nieuws voor zorgverleners (o.a. fysio's, tandartsen, ergotherapeuten) in deze Corona periode: zorgverzekeraars schieten hen te hulp met een compensatieregeling. Zorgverleners kunnen namelijk niet zomaar aanspraak maken op de NOW-regeling.
De NOW-regeling is gewijzigd. Hierdoor zijn de negatieve effecten nu groter bij een ontslagaanvraag in de subsidieperiode of als sprake is van een loonsomvermindering. Daarnaast levert de NOW interessante vraagstukken op over de toepassing ervan
The NOW is introduced 31 March 2020 and companies can apply for NOW starting from 6 April. Companies with a revenue loss of at least 20%, may apply for this three months Government subsidy (extension
Het is een lastige tijd momenteel, maar wij staan klaar voor onze cliënten als het nodig is. Het coronavirus raakt bijna iedere onderneming en velen worden zelfs hard geraakt. In deze update besteden wij aandacht